Ważnym ekologicznie aspektem jest odpowiednie zaplanowanie zakupów. To co kupujemy i w jakich opakowaniach bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie oraz na jakość otaczającego nas środowiska. Planując zakupy warto zatem pamiętać:
- przygotuj wcześniej listę zakupów i kupuj wyłącznie potrzebne produkty tak aby ograniczyć wyrzucanie przeterminowanych produktów – przeciętnie każdy Polak wyrzuca ok. 50kg jedzenia rocznie,
- zabieraj na zakupy własne torby wykonane z materiału lub papieru – plastikowe jednorazowe torby zaśmiecają środowisko, a ich rozkład zajmuje nawet kilkaset lat,
- kupuj produkty od lokalnych producentów, często to warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych pozbawionych w trakcie uprawy kontaktu ze środkami ochrony roślin,
- jeśli to możliwe wybieraj produkty na wagę np. bakalie czy owoce, do zapakowania ich zabieraj własne wielorazowe woreczki co pozwoli na ograniczenie wprowadzania do obiegu opakowań plastikowych,
- podczas zakupów sprawdzaj etykietę – nie kupuj produktów które zawierają sztuczne barwniki, konserwanty czy zagęszczacze, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie,
- szukaj na produktach logo produktów ekologicznych tzw. euroliść, który informuje o pochodzeniu danego towaru z produkcji ekologicznej,
- sezonowe i nadmiernie zakupione produkty poddawaj naturalnym procesom konserwacji,
- mrożenie wykorzystuj do przechowania sezonowych owoców lub warzyw,
- marynowanie możesz zastosować do przechowania np. warzyw wychodowanych w przydomowym ogrodzie,
- zebrane jesienią grzyby susz,
- korzystaj z usług szewca czy krawca – warto naprawiać rzeczy, co zmniejszy ilość odpadów.